Massaranduba spada v družino Sapotaceae. Rastišča Masarandube iz rodu Manilkara so srednja in južna Amerika, Costa Rica, Panama, Venezuela, Brazilija in vzhodni Peru.

Najpogostejša lokalna oz. komercialna imena, ki jih zasledimo na trgu so: balata rouge, bullet wood, acana, nispero, bolletrie, quanilla, maparajuba in macaranduba.

V primerjavi z ipejem ali teakom so drevesa nižja, njihova maksimalna višina znaša le 15 do 25 m, njihov premer pa 0,7 do 1,2 m.

Drevesa imajo prisotno pravo jedrovino (črnjavo), ki je temno rdečkaste barve, medtem ko je 3 do 5 cm široka beljava svetlejše rumenkaste barve. Les je dekorativen in ima preprosto teksturo.

Lastnosti massarandube (Manilkara bidentata (A.DC.) A.Chev.):
Gostota absolutno suhega lesa 900 – 1040 – 1110 kg/m3
Tangencialno krčenje 9,0 – 10 %
Radialno krčenje 6,0 – 6.8 %
Povprečna trdota po Brinellu 38 – 54 N/mm2
Dimenzijska stabilnost delno zadovoljiva
Atest drstnosti ne

Massarandubovina spada med naravno trajne lesove. Zaradi anatomske in kemične zgradbe lesa je sušenje zelo počasno. Pri sušenju utegnejo nastati pogoji za nastanek distorcij in razpok. Strojna in ročna obdelava lesa je praviloma težka, površinska obdelava pa je dobra.

Podobno kot pri bangkirai-ju so tudi izdelki iz massarandube zelo pogosto podvrženi zvijanju in krivljenju, zato ni v našem prodajnem programu.

Les spada v nižji kakovostni in cenovni razred.