Teak (Tikovina) uvrščamo v družino Lamiaceae. Naravna nahajališča tikovega lesa so v J in JV Aziji, Indiji, Indoneziji, Burmi, Thailandu, Laosu, Vietnamu in Javi. Posebnost je plantažiran tik. Plantaže najdemo v Kamerunu, Nigeriji, Gabonu, Tanzaniji, Maleziji in Hondurasu. V tropskih deževnih gozdovih raste tudi v višjih legah (400 do 800 m n.v.), posamezna drevesa pa tudi do 1400 m nadmorske višine. Tudi tikovina se prodaja pod različnimi lokalnimi oz. trgovskimi imeni.

Najpogostejša imena so: sagwan, giati, jati, java teak, kyun, may sak, teak, tek in teck. Zmotno je poimenovanje teaka – kot Indijski hrast.

Drevesa so visoka do 40 m, njihova uporabna dolžina pa je praviloma do 20 m. Premer debel varira od 0,4 do 1,0 m.
Teak ima rumeno rjavo jedrovino in prisotno 2 do 6 cm široko beljavo. Tekstura tikovine je groba. Les spada med dragocene in plemenite lesne vrste.

Lastnosti Teaka:
Gostota absolutno suhega lesa 440 – 630 – 720 kg/m3
Tangencialno krčenje 4,2 – 5,8 %
Radialno krčenje 2,6 %
Povprečna trdota po Brinellu 28 – 39 N/mm2
Dimenzijska stabilnost zelo dobra
Atest drstnosti da

Tikov les je izjemno naravno trajen, njegova življenska doba je več kot 50 let ,kar potrjuje tudi praksa. Je odporen na glive in insekte, zlasti na termite in školjke. Odlikuje ga velika odpornost v sladki in morski vodi , odporen na vremenske spremembe . Les je težko vnetljjiv. Sušenje tikovine je počasno, vendar dobro. Mehanska obdelava (žaganje, vrtanje ) je dobra. Pri žebljanju in vijačenju se priporočajo predhodne izvrtine. Pri velikih hitrostih obdelave prihaja do segrevanja orodja (mineralni vključki). Adultna tikovina se dobro lepi, nekoliko težavno je lepljenje v juvenilnem območju, kjer so prisotne različne jedrovinske snovi (fenoli). Potrebno je paziti na vlažnost lesa in uporabljeno lepilo. V stiku s kovinami se les obarva, občasno pa utegne biti biološko aktiven. Na osončenih legah se ne cepi, ne poka in se ne zvija.

Uporablja se za notranjo in zunanjo gradnjo, stenske in talne obloge, pohištvo, žagan les, konstrukcijski les za srednje in težje zahteve, v navtiki itd. Na trgu prodajajo hlode dolge 2 do 8 m – surovi les, lahko kot žagan les, furnir, furnirske plošče, panel plošče ali kot robljen les. Povpraševanje je različno – najbolj je cenjen t.i. Burma teak (najboljša provenienca, latinsko provenire – izvirati iz, izvir česa), nekoliko slabši je Java Teak (nekoliko slabša provenienca). V hribovitih legah je les trši in gostejši kot v nižinah. Prednost ima vedno les z enakomernimi prirastki. Teak iz plantaž in Java teak sta nekoliko svetlejša kot Burma teak. Največje izvoznice so Burma in Tajska (na Tajskem je večkrat občasna prepoved zaradi pomena izumrtja lesne vrste).

Vzdrževanje in čiščenje: glej rubriko Vzdrževanje in čiščenje.

Naši izdelki imajo certifikat FSC (Forest Stewardship Council).