Ipe je komercialna lesna vrsta iz južne Amerike. Spada v družino Bignoniaceae. Vrsto prodajajo pod različnimi lokalnimi imeni kot npr.: acapro, araguaney, arcwood, bastard lignum vitae, carobeira, arahonie, canuguate, guyacán, ebano verde, groenheart, ebene verte, groenhart, hakia, ipé, ipe roxo, ironwood, arco, pau d’arco, tajibo, yellow poui. Pri nas se največkrat pojavi z trgovskim imenom ipe. Les ni na seznamu CITES .

Mogočna drevesa (dosežejo višino do 30 m) imajo premer od 0.6 do 1 m (posamezna tudi 1,5 m). Njihova jedrovina je obarvana in se loči od 3 do 9 cm široke rumeno sive do rjave beljave. Prehod med beljavo in jedrovino je oster. Les jedrovine je rjave barve, lahko tudi rumenkasto rjav do temno olivno rjav, včasih s prisotnimi temnejšimi progami. Tekstura je fina do srednje fina, les pa izjemno dekorativen. Mehanske in fizikalne lastnosti lesa so odvisne od porekla in rastnih pogojev dreves.

Lastnosti Ipeja (Tabebuia spp.):
Povprečna gostota absolutno suhega lesa 1040 – 1100 kg/m3
Povprečno tangencialno krčenje 6,4 %
Povprečno radialno krčenje 5,1 %
Povprečna trdota po Brinellu 48 – 60 N/mm2
Dimenzijska stabilnost Dobra
Atest drstnosti Da

Ocenjena življenjska doba lesa v normalni uporabi je 30 let in več. Posebej pomembna mehanska lastnost ipeja je trdota, ki je 2 – 3 krat večja od belega hrasta ali keruinga (Dipteo – carpus). Je le malo podvržen napadom insektov, sledi vbodov žuželk se lahko pojavijo še v svežem lesu med samo rastjo drevesa. Kasneje v podnicah insektov ni več, ker preživijo le v več kot 40 % vlažnosti lesa. Nikakor pa ne vplivajo k slabši stabilnosti in trajnosti lesa.

Visoka stopnja ojedritve les odlikuje z dobro naravno trajnostjo. Je le malo podvržen napadom insektov, sledi vbodov žuželk se pojavljajo že med samo rastjo drevesa in nikakor ne vplivajo k slabši stabilnosti in trajnosti lesa. Je biološko dobro odporen, zelo odporen na termite in morske školjke. Aksialni elementi v lesu ne potekajo vzporedno z osjo drevesa, lahko so nekoliko odklonjeni, rast pa je lahko tudi menjavajoča. Ročna in strojna obdelava lesa je težka, videz obdelane površine je lahko stekleno gladek. Sušenje jedrovine je težavno (priporoča se izenačevanje vlažnosti – metode potapljanja lesa v vodo). Pri sušenju obstaja rahlo tveganje za nastanek distorcij in razpok. Na zelo osončenih legah, kadar ni dovolj vlage, se lahko pojavijo manjše čelne razpoke – rahla hrapavost, zato je priporočljivo redno vzdrževanje z oljem za terase. Pri žebljanju in vijačenju so potrebne uvajalne luknje, lepljenje pa je dobro. Les se v stiku s kovino obarva, zlasti pri višji vlažnosti. Črnjavo težko impregniramo, medtem ko je beljavo potrebno zaščititi oz. impregnirati. Les vsebuje anorganske vključke – prizmatične kristale, ki se pojavljajo lokalno v trakovih in tudi v vlaknih.

Les je primern za notranjo in zunanjo uporabo – uporabo na prostem, za parkete, stopnice, mostove, ladje, za močne in trajne konstrukcije, talne in stenske obloge, rezan dekorativni furnir itd. Les ipe ima zelo velik komercialen potencial.

Vzdrževanje in čiščenje: glej rubriko Vzdrževanje in čiščenje.

Naši izdelki imajo certifikat IBAM (Department of Environmental Affairs).