Kako očistiti in vzdrževati lesene terase

Vzdrževanje lesene terase ni tako zahtevno kot se zdi. To je samo delo, ki ga je potrebno opravljati redno, od vsega začetka z WOCA cleaner in WOCA Exterior oljem.

Na takšen način dobimo :

  • dobro zaščiteno in vodoodbojno površino
  • lep in naraven izgled
  • življenska doba lesa se podaljša
  • enostavno za nadaljne čiščenje in vzdrževanje.

Površina lesene terase je zaradi vremenskih vplivov zelo obremenjena, tako temperaturno (od -15 do +35° C , v takšnem temperaturnem razponu so raztezki zelo veliki) kot zaradi umazanije v zraku.

Vzdrževanje lesene terase ni samo, da nanjo nanesemo zaščitno olje. To bi bilo tako, kot da bi na mehka barjanska tla postavili hišo brez temeljev.

Prvi korak da dosežemo lepo in vzdrževano leseno teraso je da les dobro očistimo, kajti le tako olje prodre globoko v les. Umazanija,mah prepreči absorbcijo olja v les, mah pa dodatno še zadrži vlago, kar pa dolgoročno ni dobro za les. Torej, če bomo nanesli olje na nečisto podlago, ne bomo dosegli učinka zaščite in postopek bomo morali ponoviti s predhodnim čiščenjem.

Čiščenje lesene terase

Za čiščenje lesene terase nikoli ne uporabljajte visoko tlačnih čistilnikov (wap), raznih agresivnih čistil, varekin, klora, odstranjevalcev maha. Na takšen način pride do poškodb lesenih vlaken in nastane neravna površina. Na takšnih površinah bo les bolj dovzeten za rast mahu, razvoj glivic in posledično sledi razpadanje lesa in s tem krajša življenska doba terase. Najbolj učinkovito in neškodljivo za čiščenje lesa je čistilo Woca cleaner, ki učinkovito in neškodljivo odstranjuje vso umazanijo, mah, razne gljivice… je kompatibilen in pripravi les za zaključno oljenje.

Leseno teraso dobro namočimo z vodo (gumijasta cev ). Woca cleaner razrečimo v razmerju 1:2 z vodo, odvisno od umazanije (glej navodila na embalaži), ga enakomerno nanesemo po celotni leseni terasi, pustimo da čistilo učinkuje cca 60 min. S sirkovo krtačo (ali strojno) očistimo umazanijo iz lesa ter dobro speremo s tekočo vodo.

Oljenje lesene terase

Pogoji pred pričetkom oljenja:

  • Lesena tla morajo biti pred nanosom olja popolnoma suha, saj vlažna plast preprečuje olju dostop do lesa
  • Temperatura naj bo med 15 -20 °C
  • Stopnja vlažnosti pod 80%
  • Nanos v suhem vremenu
  • Izogibati se neposrednjemu soncu

Pred nanašanjem olja moramo embalažo dobro pretresti in vsebino dobro premešati, saj je na dnu embalaže usedlina s trdimi delci vodoodbojnih snovi.  Z deli pričnemo, ko so ti delci enakomerno porazdeljeni po celotni količini olja .

Olje enakomerno nanesemo na leseno teraso z aplikatorjem ali čopičem. Olje je na začetku kremne barve, po nekaj minutah pa dobi prozoren oljen izgled. Po potrebi odvečno olje odstranimo z bombažno krpo, ne po več kot 5 minutah. Priporočamo oljenje z oljem Woca exterior oil. Ta poleg vodoodbojnih delcev vsebuje tudi UV filter, ki ščiti les pred sončno pripeko, pred prehitro posivitvijo oz. razbarvanjem, preprečuje plesnivost, razpokanost in podaljšuje življensko dobo.

OPOZORILO : zaradi možnosti samovžiga morate z oljem prepojene krpe namočiti v vodi in jih zatem v tesno zaprtih PVC vrečkah odvreči.