Odtranjevanje madežev s parketa

Kako odstranimo madeže krvi?

Najboljši način za odstranjevanje madežev krvi iz parketnih površin je čista hladna voda. Vse madeže ki jih opazimo na parketu, moramo odstraniti takoj ko se pojavijo, le tako bomo bolj učinkoviti in posledice bodo manj opazne. Dlje časa kot bodo madeži na parketu in večji kot bodo, večjo silo bomo rabili da jih odstranimo.

Kako odstranimo vinske madeže?

Madeži, ki so se pojavili na oljenem parketu po razlitem alkoholu odstranimo s toplo vodo, blagim čistilom in bombažno krpo. Bolj eleganten način pa je uporaba spreja Spot remover Woca , podobno velja za madeže od sadja in šminke.

WOCA Spot Remover sprej

WOCA Spot Remover

Kako odstranimo otroške barvice?

V mladih družinah se pogosto dogaja, da majhni otroci svoje risalne sposobnosti izražajo kar na parketu, kar pa ni nobena katastrofa. Madeže barvic odstranimo z majhno količino zobne paste, ki jo nanesemo na bombažno krpo.

Kako odstranimo odtise čevljev?

Odtise gumijastih čevljev, ko so le ti suhi, iz parketa enostavno odstranimo  z večjo gumo ali radirko. V kolikor bo parket redno vzdrževan in optimalno oljen, bodo tujki težje dosegli surov parket in vse madeže bomo lažje odstranili z manjšimi posledicami.

Kako odstranimo vosek sveče?

Ena od najbolj preprostih in elegantnih pristopov pri odstranjevanju voska s parketne površine je, da vosek ponovno segrejemo s sušilcem za lase pri nizki oziroma srednji temperaturi. Sušilec za lase usmerimo na madež, dokler se vosek ne utekočini. Nato vosek s kuhinjsko papirnato ali bombažno brisačo odstranimo. Dlje časa kot bo vosek na parketu, težje ga bomo odstranili brez vidnih posledic.

Drugi način (če ni na voljo sušilca za lase), pa odstranjevanje voska izvedemo z ledom v vrečki. Pri nizki temperaturi se bo vosek strdil in postal krhek. Mehansko ga odstranimo, pri tem pa pazimo, da ne poškodujemo parketa.

Kako odstranimo madeže naših hišnih ljubljenčkov?

woca tannin spot neutralizer, odstranjevanje črnih madežev iz hrastovega parketa

WOCA Tannin Spot Neutralizer

Parket je dokaj odporen na obrabo in določene madeže. Vendar ni neuničljiv in odporen  na prav vse  madeže. Nesreče , ki se zgodijo našim ljubljenčkom, ki predolgo ostanejo in se zasušijo na parketu,  pogosto  dajo parketu  neestetsko  videz.  Poskusimo jih odpraviti preden se posušijo. Vse te snovi  vključno s slino so  kislo  alkalne in hitreje reagirajo in pronicajo skozi zaščitni sloj parketa v lesna vlakna.  Štejemo jih kot težko odstranljive madeže.

Odstraniti jih poskusimo  z mlačno vodo in Natural soap, ko se to posuši cel madež posprejamo z Woca Tanin nevtralizator, ki je uspešen le na oljenem hrastovem parketu (postopek lahko večkrat ponovimo). Posebej občutljiv je hrastov parket, ker vsebuje taninsko kislino.

V kolikor pa imamo  živalski urin na  lakiranem  parketu,  je odstanitev še težja. Poskusimo lahko s kisom in mlačno vodo v razmerju 1:1 ali pa z 3% H2O2, V kolikor to ni uspešno , parket v tem predelu zamenjamo.

Druga neprijetnost, ki nam jo povzročijo hišni ljubljenčki, pa so praske.  Mačke  med hojo oz. tekom  svoje kremplje umaknejo od trde podlage in stopajo le po blazinicah. Mačkom je pametno ponuditi praskalnik.

Biološko pa se pasja hoja razlikuje od mačje po tem, da psi svoji krempljev med hojo ne morejo umikati od trde podloge in jim služijo kot stabilizatorji. Pse poskusimo naučiti da napr.  na hišni zvonec  ne odreagirajo preveč bliskovito, da jim nataknemo pasje nogavice (nekateri se jih navadijo) ali da na delih kjer se pretežno gibljejo položimo preprogo. Obvezno pa je da poskrbimo za krajšanje njihovih krempljev, ne pozabimo tudi petega kremplja. Za večje pse, ki niso pogosto na asfaltu mora biti skrb še večja. Hvaležna nam bosta kuža in parket . Ni odveč tudi nasvet, da imamo posodo z vodo in hrano  na keramiki , če pa to ni mogoče, jih postavimo na prozorne nepremočljive polikarbonatne plošče Polycare.