Čiščenje in vzdrževanje oljenega vrtnega pohištva
Kako zagotoviti da bo vaše vrtno leseno pohištvo dobilo in ohranilo lep izgled in s tem daljšo življensko dobo?
Odgovor je samo eden: redno in pravilno vzdrževanje.

Pomembno je vedeti, da so leseno vrtno pohištvo,lesene ograje in druge lesene obloge izpostavljene vsem vremenskim vplivom, temperaturnim nihanjem, suhemu in vlažnemu zraku, zato je potrebno les kot živ material zaščititi. Največja nevarnost za lesene izdelke na prostem je vlažen zrak in nečistoče, ki povzročajo rast in razvoj plesni.

Čiščenje in vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Zmotno je misliti, da je novo leseno vrtno pohištvo, ko ga kupimo popolnoma zaščiteno in čisto. Kot vemo je pohištvo vedno pakirano v plastični embalaži in kartonu, ter je v času daljšega, običajno ladijskega transporta in skladiščenja izpostavljeno različnim temperaturnim ekstremom. S tem pa eventuelna kondenčna vlaga lahko povzroči rast in začetek nevidnih glivic. Smiselno je očistiti tudi novo vrtno pohištvo.

Čiščenje umazanega vrtnega pohištva

čiščenje vrtnega pohištva

Umazanija na vrtnem lesenem pohištvu je ob toplem in vlažnem podnebju idealen medij za rast glivic in s čiščenjem onemogočamo njihovo nadaljno rast in razvoj.

Za čiščenje takšnih površin je idealno naravno čistilo Woca cleaner na vodni osnovi. To čistilo lahko uporabljamo tudi med letom za redna čiščenja, saj ne odstranjuje zaščitnega olja.

Potek čiščenja: leseno pohištvo namočimo z vodo, najbolje z vrtno cevjo. Woca clener razrečimo v razmerju  1:2 z vodo,  v kolikor je površina zelo umazana uporabimo nerazredčenega. Površina mora biti prepojena s čistilom, odvisno od umazanije.

Pred ščetkanjem z najlonsko ali podobno ščetko pustimo čistilo učinkovati 20 -30 minut. Lahko pa uporabimo čistilo v spreju Woca  Deep cleaner, ki ga ravno tako nanesemo na površino, po 3-5 minutah pa pričnemo s ščetkanjem.

S čopičem ali krpo temeljito očistimo celotno površino, do popolne čistosti. Zelo pomembno je,  da  vse glivice in plesni popolnoma odstranimo, le te  se hitro širijo in njihova prisotnost slabi elastičnost lesnega volumna  in s tem propadanje lesa , kose pohištva speremo z vodo na travnati površini, saj je :

  • na vodni osnovi
  • ni škodljiv za rastline
  • Voc FREE.

Ko je les popolnoma suh nanj nanesemo zaščitno olje Woca Exterior.

Pokrivni sloj olja oz. barve

Ko je vrtno leseno pohištvo,ograja čisto in suho, se odločimo za zaključni  nanos olja ali laka. S takšnim načinom vzdrževanja in zaščite bo vaš les zavarovan proti  vplivu vremenskih razmer  in zaščiten proti glivicam in plesnijo.  Zaščitni sloj olja  ali primerja prodre globoko v notranjost lesnih celic ter ga zaščitita tudi od znotraj. Wocina zaščita je odlična izbira, deluje kot fungicid in ustvari trpežno in vodoodporno površino, ki zmanjšuje absorbcijo vode. Zaščita vsebuje tudi močan UV filter, ki  zmanjšuje škodljive UV sončne žarke in s tem beljenje oz. sivenje lesa. S takšno zaščito preprečujemo izsušenost, vrtnemu pohištvu pa  povrnemo  površinsko  prožnost, lep izgled in podaljšamo življensko dobo.

Osvežilni nanos za oljeno leseno pohištvo

V kolikor je vaše pohištvo izgubilo svojo zlato rumenkasto teak barvo, ga lahko osvežite  z Woca gelom.

WOCA krog - čiščenje in vzdrževanje