Nudimo Vam različne vrste parketov:

>> Povpraševanje <<

Izbira in vzdrževanje parketa

Parketi so zgodovinsko najstarejša talna obloga iz naravnega lesa, ki do danes ni izgubila svojega čara in vrednosti, ter preživela vse druge modne trende talnih oblog. V prvi vrsti so namenjeni tako za talne obloge, kot tudi za dekorativne stenske obloge.

S parketi se srečujemo v vseh bivalnih prostorih, že kar nekaj let pa so postali tudi stalnica v kopalnicah, kjer uspešno nadomeščajo keramiko. Parketi se ponovno vračajo tudi v javne objekte (hoteli ,restavracije, bari,…), kjer se kljub večjim obremenitvam odlično obnesejo. S trendi starega videza, širših in daljših lesenih desk pa dajejo prostoru domač sproščujoč občutek.

Parketi površinsko obdelani kot nekoč (ščetkani,oljeni) pa so brez posebnega vzdrževanja dolgotrajno vzdržljivi. Izbira oziroma odločitev katero vrsto parketa bomo uporabili za določen namen je enostavna , v praksi pa se izkaže da ni tako.

Pred vsako vgradnjo parketa v bivalni prostor je potrebna temeljita analiza prostora. Ta vključuje proučitev podatkov o temperaturi in relativni zračni vlažnosti prostora, vlažnosti in temperaturi tal oz. sten ter časovnih klimatskih nihanj (ogrevanje prostorov). Upoštevati je potrebno zahteve arhitekta, npr. namembnosti prostora ( stanovanjski prostori, poslovno-pisarniški prostori, restavracije, skladišča ), barvo parketa, teksturo parketa, dimenzije parketnih elementov, kombinacije različnih lesnih vrst ter zahteve tehnološke in površinske obdelave.

Naši parketi se proizvajajo v Evropi in so iz okolju prijaznih materialov v skladu z najvišjimi evropskimi standardi.

Imamo vse potrebne certifikate in gradimo v skladu z Green Building filozofijo.

Kvaliteta parketa

Kvaliteta vgrajenih parketov je v veliki meri odvisna od izbrane lesne vrste in njenih lastnosti. Da bodo lesene površine tudi po vgradnji nespremenjene jih je potrebno ustrezno površinsko zaščititi in vzdrževati. Difuzivnost oz. uravnovešanje lesa poteka tudi preko lakirane ali oljene površine. Difuzivnost preko lakirane površine lesa je približnos 10 x počasnejša od nelakirane površine lesa in oljene površine in 6 x počasnejša od neoljene površine.

Vzdrževanje lakiranih in oljenih parketov z vodo in čistilom mora biti hitro, voda pa mora čim hitreje izhlapeti iz površine. Tudi dolgotrajne spremembe relativne zračne vlažnosti v prostoru niso priporočljive. Slednjim se je težko izogniti zlasti pozimi, ko so zunanje temperature nizke, zrak pa je razmeroma suh. Spremembo lesne vlažnosti v higroskopskem območju spremlja “delovanje lesa”, t.j. krčenje in nabrekanje.

Parketi, ki so daljše obdobje izpostavljeni klimi z nizko zračno vlažnostjo imajo za posledico zmanjšanje ravnovesne vlažnosti lesa in krčenje ter obratno, daljše izpostavljanje parketov klimi z višjo relativno vlažnostjo zraka imajo za posledico povečanje ravnovesne vlažnosti in nabrekanje lesa. Istočasno se lahko v lesu pojavijo tudi vlažnostni gradienti in običajni učinki krčitvene anizotropije.
Dopustno manjše delovanje lesa, ki še ne povzroča bistvenih sprememb dimenzij lesa dosežemo v klimatiziranih prostorih. V praksi je zato potrebno vzdrževati klimo v prostoru (osušitev in navlaževanje zraka). Relativna zračna vlažnost pri sobni temperaturi naj čim bolj ustreza vlažnosti vgrajenega lesa.

Ekološko neoporečni materiali

Danes je mogoče graditi z naprednimi, varnimi tehnologijami in materiali, ki imajo majhen vpliv na okolje in maksimalno jamstvo sonaravne gradnje.

Naravno propustni materiali

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje, da 20 % zahodnega prebivalstva pesti tako imenovani sindrom bolnih stavb (glavoboli, slabost, draženje,…), ki ga lahko pripišemo tudi slabi kakovosti materialov (lepila, laki,…). Ekološko neoporečni in naravno prepustni materiali zmanjšujejo onesnaževalce zraka v zaprtih prostorih in jamčijo bivanjsko ugodje ter dobro počutje.
>> Povpraševanje <<

Tehnična navodila: